תביעות ביטוח רכב עלולות להידחות ממספר סיבות על ידי חברות הביטוח. כל דחיית תביעה כרוכה בנזק כלכלי ורגשי למבוטח. במאמר זה נבחן חמישה נימוקים נפוצים לדחיית תביעות ביטוח רכב, מהן דרכי ההתמודדות עם כל דחייה ואילו צעדים יש לנקוט כדי להתמודד עם דחיות אלו בצורה אפקטיבית.
1. טענת מרמה ואי שיתוף פעולה עם חוקר מטעם חברת הביטוח
אחד הנימוקים השכיחים ביותר לדחיית תביעות ביטוח הוא טענת מרמה. חברות הביטוח טוענות למרמה כאשר יש חשש כי המבוטח מסר פרטים כוזבים או לא שיתף פעולה עם חוקר מטעמה. טענה זו מתבצעת גם אם קיימת סתירה בין גרסת המבוטח לבין עדויות אחרות שמוצגות בפני חברת הביטוח. מרביתם של מקרים אלו קורים כאשר חברת הביטוח חושדת כי גרסת המבוטח איננה מהימנה ולכן הם לעיתים שולחים חוקרי תאונות ואנשי מקצוע אשר יוכלו להתחקות אחר נסיבות התאונה ולהעביר להן דיווח לגבי מהימנות נסיבות התאונה.
כיצד להתמודד?
על המבוטח להקפיד על שקיפות מלאה מול חברת הביטוח ולהימנע ממסירת פרטים כוזבים. חשוב להימנע מהסתרת פרטים או גרסאות שגויות. שמירה על שיתוף פעולה מלא עם חוקר מטעם חברת הביטוח יכולה למנוע טענות כאלו. כמובן שטרם מתן פרטים לחוקר מומלץ להיוועץ בעורך דין אשר יסביר לכם את משמעות ההצהרות והעובדות שהנכם מציינים במסגרת הפגישה עם החוקר ובכלל ההתקשרויות עמו.
במקרה של דחייה בטענה למרמה, כדאי לפנות מיידית לעורך דין שמתמחה בתחום הביטוח שיתמוך בתהליך ויגן על זכויות המבוטח.
2. קיזוז סכומים לפיצוי ומתן שיפוי חלקי בלבד
חברות הביטוח לא תמיד משלמות את מלוא הסכום המבוקש בתביעה. לעיתים, תביעת ביטוח נדחית או מקוזזת בטענה שהנזק שנגרם לא היה בהיקף הנתבע או שהיו כשלונות בטיפול במקרים קודמים.
כיצד להתמודד?
במקרים כאלה, יש להיעזר בשמאי חיצוני כדי להעריך את גובה הנזק בצורה אובייקטיבית. אם קיימת מחלוקת על גובה הנזק, מומלץ לא להסתפק בהערכת השמאי של חברת הביטוח ולהתעקש לקבל שמאות נוספת. אם תוצאה זו לא מספקת, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט בהסתמך על הוכחות נוספות.
3. צד ג' לא מודה בנזק תוך שימוש בסעיף 68 לחוק חוזה ביטוח
כאשר נגרם נזק לרכב צד ג', חברת הביטוח עשויה להיתקל במצב שבו צד ג' לא מודה באחריות לנזק. במקרה כזה, חברת הביטוח לא תהיה חייבת לשפות את המבוטח לפי הסעיף 68 לחוק חוזה ביטוח, אם לא הוכחה אחריות צד ג' לנזק.
כיצד להתמודד?
במקרה כזה, יש לפנות לבית המשפט ולדרוש שיפוי בגין הנזקים של הצד השלישי. על המבוטח לתמוך בתביעתו בעדויות, תמונות, ודוחות משטרתיים המעידים על אחריות צד ג'. אם חברת הביטוח לא מוכנה לשלם, ייתכן שתהיה עילה לתביעה ישירה נגד צד ג' ו/או חברת הביטוח בבית המשפט.
במקרה ועליכם לשלם עבור תיקון הרכב ולא תוכלו לחכות עד להשלמת ההליך המשפטי בגין האחריות לתאונה. ניתן להפעיל את פוליסת ביטוח המקיף ולתבוע את ההפסדים שנגרמו לכם בגין הפעלת המקיף לדוג' אבדן הנחת פרמיה, ירידת ערך וכו' וזאת במסגרת תביעת הפסדים.
4. גיל הנהג אינו תואם לכיסוי בפוליסה
במקרים בהם הנהג המפעיל את הרכב לא עומד בגבולות גיל הנהג המוגדרים בפוליסת הביטוח, חברת הביטוח עשויה להימנע מכיסוי הנזק. דחיות כאלו לרוב קורות כאשר הנהג צעיר או מבוגר מדי בהתאם לפוליסה.
כיצד להתמודד?
על המבוטח לבדוק את פרטי הפוליסה כדי לוודא שהנהג שמפעיל את הרכב נמצא בגיל המתואם לפוליסת הביטוח. אם יש ספקות או סתירות, יש לפנות מיידית לעורך דין המתמחה בתחום דיני הביטוח. יתכן כי ניתן להפעיל את הביטוח גם במקרה כזה, תוך הסתמכות על הלכת פיקאלי והגדרת כיסוי רחב יותר במקרה של סתירה.
5. בקשה לשמאות נגדית בשיהוי ניכר
חברות הביטוח עשויות לדרוש שמאות נגדית על ידי שמאי מטעמה, גם אם המבוטח כבר ביצע שמאות עצמאית. לעיתים דחיית התביעה מתבצעת לאחר שיהוי ניכר, בו חברת הביטוח לא מגיבה בזמן לבקשה לשיפוי או למתן פיצוי.
כיצד להתמודד?
במקרה כזה, יש לפעול בהקדם לביצוע שמאות נוספת ולעמוד על דרישת הפיצוי המלא. חשוב להיות מודע לכל מועדי זמן חשובים, ולהשאיר הוכחות על כל צעד שנעשה בתהליך. גם אם מדובר בשיהוי מצד חברת הביטוח, ניתן לפנות לבית המשפט להכריע בעניינים המשפטיים ולדרוש סעד מתאים. בדיקה מדוקדקת של תקנות השמאות בצירוף ידע מתחום הביטוח יוכל להוביל לעיתים לתוצאות חיוביות.
לסיכום, דחיית תביעות ביטוח רכב יכולה להיגרם ממספר נימוקים שונים, ולעיתים נראה כי חברת הביטוח עושה מאמצים להימנע מלשלם את הפיצוי המגיע למבוטח. על מנת להתמודד עם דחיות כאלו, חשוב לשמור על תיעוד מדויק, לשתף פעולה עם כל הגורמים המעורבים, ולהיעזר בעורך דין המתמחה בדיני הביטוח ונזיקין.
אם גם אתם נתקלתם בדחיית תביעה או מתקשים להתמודד עם חברת הביטוח, משרד עורכי הדין רועי בוכניק עומד לרשותכם. אנו מציעים ייעוץ משפטי מקצועי בתחום דיני הביטוח ומסייעים לכם לקבל את הפיצוי המגיע לכם, תוך הגנה על זכויותיכם.